• About
  • Privacy Policy
  • Disclaimer
  • Contact

NET HABER

  • DROPDOWN MENU
  • About
  • Sitemap
  • Labels
    • Bisnis Online
    • Media Sosial
    • Ragam
    • Software
    • Blogging
  • Blog Bisnis
  • Links
    • Download Video
    • Adw Cleaner
    • Malware Byte
Home » Ana Haber » Kadın » Hamilelikte doğru bilinen yanlışlar

Hamilelikte doğru bilinen yanlışlar

Posted by NET HABER on 11 Ağustos 2011 Perşembe
Label: Ana Haber, Label: Kadın

Ağız ve diş sağlığı konusunda farkında olmadan yaptığımız hatalar, kimi zaman telafisi çok güç sonuçlar doğurabiliyor. Maalesef her konuda olduğu gibi diş bakımı konusunda da toplumumuzda ciddi bilgi kirliği yaşamaktayız.

Ağız ve diş sağlığı konusunda önemli dönemlerden biri de hamlelik dönemidir. Bu dönemdeki hormonal dengenin ani değişimine bağlı olarak, özellikle dişetleri iltihaplanmaya çok yatkındır. Bu nedenle bu dönemde kullanılan yanlış yöntemler bazen sağlıklı dişlerin bile kaybına yol açmaktadır. Estetisyen Diş Hekimi Aslı Çoban hamilelik döneminde doğru bildiğimiz yanlışları ve doğru bakımı anlattı.

Her hamilelikte bir diş kaybedilir mi? ( YANLIŞ )

Toplumda doğru bilinen yanlışlardan biridir. 'Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu sebepten ötürü anne adaylarının diş kaybına uğradığı' şeklindeki düşünce bilimsel bir gerçeği yansıtmamaktadır.

Hamilelikte dişlerden kalsiyum çözünmemesi olmaz.  (DOĞRU)

Bu bilgi doğru bir bilgidir. Gebelikte bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne adayının, günlük olarak 1200 ilâ 1500 mg kalsiyuma alması gerekiyor. Anne eğer kalsiyum ihtiyacını gıdalardan karşılayamazsa, bebeğin gelişimi için gerekli olan kalsiyumun annenin kemiklerinden karşılanır.

Ancak anne adayı, hamilelik döneminde, iyi beslenir yeterli ağız diş bakımı yaparsa bu dönem, normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşmaz.

Hamileyken dişler daha az mı fırçalanmalı? (YANLIŞ) 

Gebelik hormonlarının etkisi ile dişetleri daha çabuk kanamaktadır. Bu nedenle gebeler, dişlerini fırçalamaktan kaçınır. Ancak anne adayları, hamilelik döneminde diş sağlığına daha fazla özen göstermelidir.

 Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce dişler özenli bir şekilde fırçalamak önem kazanmaktadır.

Hamilelikten önce diş çürüğü tedavi edilmelidir. (DOĞRU)

Planlanmış bir gebelikte önceden tüm ağız içi muayene ve gerekli röntgenlerde alınarak önceden, önlemler alınması gebelik sürecinin sorunsuz geçmesine neden olur. Dişlerde çürük varsa hamilelik öncesi tedavi edilmelidir. Hamilelikte çürük dişler erken doğuma, bebeğin düşük kilolu doğmasına yol açabilir.

Hamileyken bol tatlı gıdalar yenirse çocuk "kız", ekşi gıdalar yenirse "erkek" olur: (YANLIŞ) 

Gebelikte beslenme, hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemli. Ancak tüketilen gıdaların bebeğin cinsiyetini belirlemede hiçbir etkisi yoktur. Tersine, anne adayları -özellikle yemek aralarında- şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmalı. Kurutulmuş meyve ve karamel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Hamileyken diş taşı (plak) temizliği yaptırılmaz: (YANLIŞ)

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına normal dönemden daha fazla özen göstermelidir. Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassas yapar. Bu nedenle hamilelik döneminde üç-dört aylık periyotlarla diş taşı temizliği yaptırmak, zorlaşan ağız hijyenini korumak için ideal bir yoldur.

Hamilelik döneminde dental tedaviden kaçınmak gerekir: (DOĞRU)

Bebeğin organ gelişim evresi olan hamileliğin ilk 3 ayında, etkili dental tedaviden kaçınılması gerekiyor.

Acil müdahale gerektiren durumlarda bile dental tedaviden kaçınmalıdır (YANLIŞ) 
Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebileceği düşüncesi ön plana alınmalı ve bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır.

Gebelikte ağız gargarası yapılmaz (YANLIŞ)
Gebelikte ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.


1 Response to "Hamilelikte doğru bilinen yanlışlar"

  1. Aynur11 Ağustos 2011 05:24

    Ye tatlıyı doğur atlıyı:) yanlış mı şimdi yaww:( Ama bilgi için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
Yorum ekle
Daha fazlasını yükle...

← Sonraki Kayıt Önceki Kayıt → Ana Sayfa
Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)

Bomba iddia: Gül zehirlendi

Rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören ve programları iptal edilen Cumhurbaşkanı Gül'ün düzenlenen bir suikast sonucu zehirlendiğ...

POSTING TERBARU

POPULAR POSTS

  • Ağladıktan sonra şişen gözler için
    Ağladıktan sonra şişen gözler için Yorgun ve uykusuzsunuz ya da sevgilinizle yaptığınız kavgadan sonra saatlerce ağladınız! Gözleriniz k...
  • Yapabileceğiniz seks fantazileri
    Seksüel fantazilerin farklı ya da aykırı olması çiftler arasında anlaşmazlıklara neden olabilir.  Bir kadın seks fantazileri hakkında ko...
  • Zayıflama takıntısı sizde var mı?
     Siz de zayıflama çılgınlığına yakalanmış olabilirsiniz  Sürekli kafanızda dönen kalori hesapları, yedikten sonra duyulan suçluluk, nere...
  • Damat ilk gece öldü gelin şoka girdi
    Samsun’da 24 yaşındaki Eray Aktaş gerdek gecesi iddiaya göre kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Ailesi “Hastalığı yoktu” dedi. Düğününd...
  • Yağlar vücutta ne işe yarar?
    Yağların vücuttaki faydaları nelerdir? Hangi yağlar doymuş yağ, hangileri doymamış yağ grubundadır? Hangi yağlar sağlıklıdır? Aktif ve s...
  • Vücutta ödem oluşmasının nedenleri
    Vücutta ödemi engellemek için neler yapılır?  Göz kapakları, eller ve ayaklarda aşırı şişme, bacaklarda aşırı terleme gibi belirtiler v...

Footer Text

Copyright 2014 NET HABER. All Rights Reserved. Template by CB Blogger. Original Theme by Mas Sugeng. Powered by Blogger